Λουκάνικο Φραμκφούρτης: Το αγαπημένο των Γερμανών, αυτό που αποτελεί το κύριο συστατικό ενός Hot Dog, θα έπρεπε κανονικά να μην θεωρείται καν ως «τροφή»!
Θέλετε να μην ξαναφάτε ένα hot dog ή ένα λουκάνικο τύπου Φρανκφούρτης. Δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε ένα χώρο παραγωγής του...
Θέλετε να μην ξαναφάτε ένα hot dog ή ένα λουκάνικο τύπου Φρανκφούρτης. Δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε ένα χώρο παραγωγής του...
Σε τεράστιους μεταλλικούς κάδους, τόνοι από απομεινάρια χοιρινού μαζί με εκείνα από σφάγια κοτόπουλων, αναμιγνύονται με νερό σχηματίζοντας ένα ροζ πολτό...
Στη συνέχεια, στον χυλό προστίθενται συντηρητικά, αρωματικές και χρωστικές ουσίες, στη συνέχεια συμπιέζεται σε πλαστικούς σωλήνες για να ψηθούν και μετά να συσκευαστούν.
Αυτό είναι το βιομηχανοποιημένο λουκάνικο που πολλοί γονείς προσφέρουν στα παιδιά τους, σκέτο ή σε μορφή Hot Dog.
H καταγωγή του είναι από την πόλη της Φρανκφούρτης, ήταν απλά χοιρινά λουκάνικα που σερβίρονταν μέσα σε ένα κουλούρι και προσφέρονταν τα παλιά χρόνια δημόσια δωρεάν κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορικής στέψης.
Διάφοροι Γερμανοί μετανάστες στη συνέχεια ισχυρίστηκαν ότι εισήγαγαν το δημοφιλές σνακ στην Αμερική τον 19ο αιώνα.
Από εκεί και πέρα, έχει εντελώς μεταλλαχθεί η επεξεργασία του λουκάνικου που γνωρίζουμε σήμερα.
Τι περιέχει ο κρεάτινος αυτός σωλήνας
Κρέας
Παραδοσιακά το λουκάνικο Φρανκφούρτης σήμερα γίνεται από τρίμματα χοιρινού – τα κομμάτια που απομένουν μετά αφού όλες οι μπριζόλες, μπέικον και ζαμπόν έχει αποκοπεί – μαζί με απομεινάρια από κοτόπουλο ή γαλοπούλα.
Το κρέας αλέθεται σε πάστα και αναμιγνύεται με νερό, συντηρητικά, αρωματικές και χρωστικές ύλες.
Η διαδικασία έχει απαγορευτεί για το βόειο κρέας μετά την κρίση της ΣΕΒ της δεκαετίας του ενενήντα, αλλά επιτρέπεται για τους χοίρους και τα πουλερικά, και το κρέας που παράγεται είναι δέκα φορές φθηνότερο από το κανονικό κρέας.
Θεωρείται ότι δεν υπάρχει τίποτα ιδιαίτερα ανθυγιεινό για το προϊόν, και είναι εγκεκριμένο από τον Οργανισμό Προτύπων Τροφίμων. Αλλά σύμφωνα με τους κανόνες των τροφίμων της ΕΕ, δεν έχει χαρακτηριστεί ως κρέας και πρέπει να επισημαίνεται ως μηχανικώς διαχωρισμένο.
Νερό
Προστίθεται αρκετή ποσότητα για να μπορεί να δημιουργηθεί ο πολτός που στη συνέχεια συμπιέζεται σε σωλήνες και μαγειρεύεται.
Άμυλο
Όλα τα λουκάνικα – από τις πιο φθηνές μάρκες, μέχρι τα πολυτελή οργανικά της ελευθέρας βοσκής, περιέχουν αμυλούχους υδατάνθρακες. Ίσως άμυλο πατάτας, αλεύρι σίτου ή παξιμάδι τριμμένο.
Αλάτι
Περιέχουν περίπου 2 τοις εκατό αλάτι και αν καταναλώνονται σε περίσσεια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για υψηλή πίεση του αίματος, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές παθήσεις
Πρωτεΐνη γάλακτος
Η προσθήκη πρωτεϊνών του γάλακτος σε σκόνη στον πολτό με βάση το κρέας, επίσης, βοηθά στο «δέσιμο» της πάστας. Μερικά hot dog κάνουν χρήση μπιζελιού και πρωτεΐνες σόγιας.
E250 – νιτρώδες νάτριο
Προστίθεται στον πολτό, υποτίθεται για να προστατεύσει το έντερο από τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, ενώ μελέτες σε ζώα έχουν συνδέσει το ίδιο το νιτρώδες νάτριο σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
Γεύσεις
Σύμφωνα με το νόμο, τα πακέτα με λουκάνικα και hot dog δεν είναι υποχρεωμένα να αναγράφουν τα αρτύματα που χρησιμοποιούνται σε αυτά. Γίνεται μεγάλη χρήση τεχνητών καπνιστών υλών τροφίμων (υγρός καπνός), βότανα, μπαχαρικά, σέλινο και σκόρδο σε σκόνη.
Σε κάποια εμπορικά σήματα χρησιμοποιούν τα MSG, ή Ε621 – για να ενισχύσει τη γεύση. Το ενισχυτικό γεύσης MSG δίνει στην τροφή μια «κερατένια» αίσθηση και χρησιμοποιείται σε σούπες, σάλτσες και στα κινεζικά takeaways.
Το MSG έχει κατηγορηθεί για πρόκληση αλλεργιών, πονοκεφάλους και αφυδάτωση. Ωστόσο, παρά τα κίνδυνοι για την υγεία, λέγεται ότι «δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις» ότι είναι βλαβερό και βρίσκεται φυσικά στο μπρόκολο, μανιτάρια και ντομάτες.
Ε451 – Τριφωσφορικά καλίου και νατρίου
Συνθετικά παραγόμενα άχρωμα άλατα που δρουν ως «σταθεροποιητής, ρυθμιστικό διάλυμα και γαλάκτωμα».
E452 – πολυφωσφορικά
Ένα άλλο κοινό πρόσθετο στα τρόφιμα. Το E452 είναι ένας γαλακτωματοποιητής και σταθεροποιητής, βελτιώνοντας την υφή του λουκάνικου.
E301 – ασκορβικό νάτριο
Μια μορφή της βιταμίνης C, το ασκορβικό νάτριο είναι ένα αντιοξειδωτικό και ρυθμιστής της οξύτητας που σταματά το κρέας να χάσει το κόκκινο χρώμα του και η οποία επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης.
Στις χαμηλές δόσεις δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα. Αλλά σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.
E120 – Carmine
Το Carmine είναι μια άλλη λέξη για το κόκκινη χρωστική ουσία τροφίμων, η οποία μέχρι πρότινος θεωρείτο αβλαβής, όμως πρόσφατες μελέτες λένε ότι είναι επικίνδυνη. Συλλέγεται από κελύφη μικρών σκαθάρια τα οποία βράζονται σε αμμωνία ή ανθρακικό νάτριο. Το χρώμα, το οποίο μπαίνει σε πολλές τροφές -γιαούρτι, κραγιόν, ροζ γλάσο- μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, ακόμη και αναφυλακτικό σοκ σε μερικούς ανθρώπους.
E160c – Το εκχύλισμα πάπρικας
Φυσικό χρωματισμό τροφίμων, από αποξηραμένο λοβό Ινδικής κόκκινης πιπεριάς.
Ακόμα…
Ακόμα και αν έχετε αγοράσει από τα καλύτερα, πιο φυσικά λουκάνικα Φρανκφούρτης, δεν είστε έξω από το επικίνδυνο δάσος.
Τα λουκάνικα Φρανκφούρτης είναι από τις πιο επικίνδυνες τροφές που μπορείτε να δώσετε στα μικρά παιδιά. Στην Αμερική, αντιπροσωπεύουν το εξαιρετικό 17% όλων των περιπτώσεων παιδικού πνιγμού. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων επειδή εύκολα να σφηνωθεί στον αεραγωγό και πολύ δύσκολο να μετακινηθεί.
Δείτε το βίντεο κι αν ξαναφάτε…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου