Πρίν ένα μήνα περίπου διαβάσαμε παντού αυτό:
Εκατομμύρια λιγότερα ζώα θανατώθηκαν πέρυσι λόγω αύξησης της χορτοφαγίας
(Δείτε αναλυτικά εδώ)
Σήμερα διαβάζουμε αυτό:...
Η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης για κρέας και τα προβλήματα που προκαλεί.
Εκατομμύρια λιγότερα ζώα θανατώθηκαν πέρυσι λόγω αύξησης της χορτοφαγίας
(Δείτε αναλυτικά εδώ)
Σήμερα διαβάζουμε αυτό:...
Η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης για κρέας και τα προβλήματα που προκαλεί.
Η κατανάλωση κρέατος αυξάνεται και μαζί της αυξάνονται τα προβλήματα και τα ερωτηματικά. Για τους καταναλωτές αυτό που είναι καίριο αφορά στις τιμές που πληρώνουν.
Ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι εποχές του φθηνού κρέατος μπορεί να αποτελέσουν σύντομα παρελθόν καθώς δεν μεγαλώνει μόνον η όρεξη των ανθρώπων για το κρέας αλλά και ο παγκόσμιος πληθυσμός, κυρίως δε στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η κατανάλωση σημειώνει όλο και μεγαλύτερη αύξηση. Μελλοντικά λοιπόν, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, το κρέας μπορεί να γίνει και πάλι είδος πολυτελείας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), το 2012 παρήχθησαν περισσότεροι από 300 εκατομμύρια τόνοι κρέατος. Η μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση ανέρχεται παγκοσμίως στα 42,5 κιλά το χρόνο. Μπορεί να υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές μεταξύ φτωχών και πλούσιων χωρών, ωστόσο οι φτωχότερες ανακάμπτουν σημαντικά σε αυτό το πεδίο. Σύμφωνα με την FAO το 2006 ένας μέσος κάτοικος αναπτυσσόμενης χώρας κατανάλωσε 30,7 κιλά κρέας ενώ το 2012 ήταν ήδη 32,7 κιλά. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 7 %. Στις βιομηχανικές χώρες αντίθετα, η κατανάλωση κρέατος μειώθηκε το ίδιο διάστημα από τα 81 στα 79 κιλά ανά άτομο.Στην ΕΕ ο ετήσιος μέσος όρος ανέρχεται στα 93 κιλά, ενώ όπως υπολογίζεται, το 20 % εξ αυτών καταλήγει στα σκουπίδια.
Πενταπλάσια
Η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος έχει πενταπλασιαστεί από το 1950 και η παραγωγή αγροτικών ζώων ενισχύθηκε για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η αυξημένη διεθνής ζήτηση προκάλεσε σχεδόν τριπλασιασμό της συνολικής παραγωγής κρέατος στον αναπτυσσόμενο κόσμο, από το 1980 έως το 2002, από 45 σε 134 εκατομμύρια τόνους. Τη μεγαλύτερη κλιμάκωση, μάλιστα, παρουσίασαν οι χώρες που γνωρίζουν ταχύτατη οικονομική ανάπτυξη, με πρώτη την Κίνα. Σύμφωνα με στοιχεία του FAO, του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 στις αναπτυσσόμενες χώρες η κατανάλωση γάλακτος σχεδόν διπλασιάστηκε, η κατανάλωση κρέατος υπερτριπλασιάστηκε και η κατανάλωση αυγών πενταπλασιάστηκε.Μόνο το 2009, περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια χερσαία ζώα (σχεδόν εννέα φορές περισσότερα από τον ανθρώπινο πληθυσμό της γης) σφαγιάστηκαν για τροφή. Στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται κατά προσέγγιση 52 δισεκατομμύρια κοτόπουλα, 1,34 δισεκατομμύριο χοίροι, 656 εκατομμύρια γαλοπούλες, 521 εκατομμύρια πρόβατα, 403 εκατομμύρια κατσίκια και 298 εκατομμύρια βοοειδή.
Αυτή όμως η θεαματική αύξηση της παραγωγής έχει και τις αρνητικές της πτυχές καθώς ο υπερπληθυσμός των ζώων εκτροφής σε σχέση με την έκταση του εδάφους προκαλεί πολλά προβλήματα.
Η μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς παραγωγής ζωικών προϊόντων προέρχεται από συστήματα εντατικής κτηνοτροφίας εγκλεισμού, τα οποία στερούν τα ζώα από μια διαβίωση που είναι συμβατή με τη φυσιολογική συμπεριφορά του είδους τους. Στα χρόνια που ακολούθησαν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς αυξανόταν η επιθυμία στον κόσμο για κρέας, αυγά και γάλα, το μοντέλο του μακροχρόνιου εγκλεισμού στη ζωική παραγωγή αναπτύχθηκε αρχικά στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική και στη συνέχεια σταδιακά εκτόπισε τις πιο παραδοσιακές κτηνοτροφικές πρακτικές. Σήμερα, βιομηχανικά συστήματα όπως εκείνα που αγοράζουν τουλάχιστον το 90% των ζωοτροφών τους από άλλες επιχειρήσεις και στεγάζουν ένα και μόνο είδος με συνθήκες εντατικής κτηνοτροφίας, προσφέρουν σχεδόν τα δύο-τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής πουλερικών, κρέατος και αυγών και περισσότερο από το μισό της παραγωγής χοιρινού.
Μόλυνση
Στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εκφράζονται πλέον ανησυχίες σχετικά με τη μόλυνση, την αυξημένη ζήτηση για σιτηρά και σόγια, που είναι απαραίτητα για τη διατροφή αυτών των ζώων, αλλά και για τη σημαντική επιβάρυνση που η παραγωγή αγροτικών ζώων επιφέρει στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Επίσης, η ποιότητα του νερού υποβαθμίζεται εξαιτίας των νιτρικών ουσιών στα περιττώματα των ζώων, που από τις κτηνοτροφικές μονάδες καταλήγουν στα υπόγεια ύδατα.Πρόσθετη επιβάρυνση για το περιβάλλον αποτελεί η αέρια αμμωνία που δημιουργείται στους στάβλους από την αποσύνθεση των περιττωμάτων. Όλα δείχνουν ότι ένα μεγάλο πρόβλημα ζητά άμεση λύση.
Επιπτώσεις
Ενα πρόβλημα απο την αύξηση της κατανάλωσης έγκειται στο ότι οι καταναλωτές των ανεπτυγμένων χωρών μεταφέρουν μέρος της παραγωγής -και συνεπώς τα προβλήματα που σχετίζονται με τις επιπτώσεις για το περιβάλλον- στις αναπτυσσόμενες ή και στις φτωχές χώρες. Ας σημειωθεί ότι η παραγωγή ενός κιλού χοιρινού κρέατος απαιτεί 10.000 λίτρα νερού ενώ του βοδινού κρέατος 15.000 λίτρα. Την ίδια ώρα περισσότεροι από 1,1 δισ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Επίσης , σε πολλές χώρες γίνεται συστηματική και μαζική αποψίλωση των δασών για να δημιουργηθούν βοσκοτόπια και να απελευθερωθούν εκτάσεις για την παραγωγή ζωοτροφών. Ήδη, το ένα τρίτο των αγροτικών εκτάσεων σε όλο τον κόσμο μάλιστα αξιοποιείται για την παραγωγή ζωοτροφών.
premium.paratiritis.gr
Σύντομα περισσότερα..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου