Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Σύντομη αναφορά στον μύθο


- Ο Μίνωας βασιλιάς της Κρήτης & η γέννηση του Μινώταυρου.

- Ο μύθος του Μινώταυρου.

- Ο Θησέας & το τέλος του Μινώταυρου..


Ο Μίνωας βασιλιάς της Κρήτης & η γέννηση του Μινώταυρου

Μίνωας φαίνεται ότι ήταν ο τίτλος του βασιλιά της Κνωσού και της Κρήτης, όπως του Φαραώ στην Αίγυπτο. Συμβόλιζε τον ισχυρό κυβερνήτη, το θεόπνευστο νομοθέτη, το δίκαιο δικαστή του Πάνω και του Κάτω Κόσμου, αλλά και τον πολιτιστικά και πολιτικά επικυρίαρχο μεγάλου μέρους του ελληνικού και αιγιακού κόσμου: της νότιας και κεντροανατολικής Ελλάδας, των νησιών του Αιγαίου και της νοτιοδυτικής Μικράς Ασίας.


Μετά το θάνατό του Αστέριου, ο Μίνωας θέλησε να τον διαδεχτεί στο θρόνο. Επειδή συνάντησε την αντίδραση των Κρητικών, ζήτησε από το θεό Ποσειδώνα να τον βοηθήσει στέλνοντας ένα σημάδι για να πείσει τους ντόπιους ότι είχε την εύνοιά του. Εκείνος έστειλε ένα όμορφο λευκό ταύρο που βγήκε από τα βάθη της θάλασσας. Ο Ποσειδώνας περίμενε ότι ο Μίνωας θα θυσίαζε τον ταύρο μόλις ανέβαινε στο θρόνο αναγνωρίζοντας τη βοήθειά του.

Εκείνος όμως μαγεμένος από την ομορφιά του ζώου δεν θέλησε να το αποχωριστεί και το κράτησε στην Κνωσό. Αυτό εξόργισε τον Ποσειδώνα που θέλοντας να πάρει εκδίκηση, έκανε την Πασιφάη, τη γυναίκα του Μίνωα, να ερωτευτεί παράφορα τον ταύρο. Δυστυχώς ο ταύρος δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτα της βασίλισσας που στην απελπισία της κατέφυγε στο Δαίδαλο ο οποίος έφτιαξε μια ξύλινη αγελάδα, κούφια από μέσα, όπου συμβούλεψε την Πασιφάη να κρυφτεί περιμένοντας τον ταύρο.


Σε εννιά μήνες γεννήθηκε ένα τερατώδες πλάσμα με ανθρώπινο σώμα και κεφάλι ταύρου. Ο γνωστός Μινώταυρος.


Ο μύθος του Μινώταυρου

Η διήγηση για τον φόρο αίματος που επέβαλε ο Μίνωας στους Αθηναίους, την αποστολή των νέων που δίδονταν βορά στον Μινώταυρο, απηχεί τα ταυροκαθάψια, αλλά και την επιρροή της Κνωσού στη νότια Ελλάδα.



Στο Μινώταυρο αναφέρεται ο πιο γνωστός ίσως από τους μύθους που συνδέονται με την αρχαία Κρήτη. Η ιστορία ξεκίνησε όταν ένας από τους γιους του Μίνωα, ο Ανδρόγεω, πήγε στην Αθήνα για να συμμετάσχει σε αθλητικούς αγώνες. Ως εξαίρετος αθλητής που ήταν, αναδείχτηκε πρώτος σ' όλα τα αγωνίσματα, γεγονός που προκάλεσε το φθόνο του βασιλιά της Αθήνας Αιγέα.

Διέταξε τους ανθρώπους του να στήσουν ενέδρα στον Ανδρόγεω στο δρόμο προς τα Μέγαρα, όπου και τον σκότωσαν. Μόλις ο Μίνωας πληροφορήθηκε το θάνατο του γιου του, επιτέθηκε στην Αθήνα και επέβαλε τους όρους του που ήταν ιδιαίτερα σκληροί: Κάθε χρόνο εφτά νέοι κι εφτά νέες από την Αθήνα επιλέγονταν και στέλνονταν στην Κρήτη. Ρίχνονταν στο Λαβύρινθο, ένα τεράστιο κτίριο με ελικοειδείς διαδρόμους που είχε κτιστεί από το Δαίδαλο κάτω από το παλάτι της Κνωσού.


Ήταν τόσο δαιδαλώδες και σκοτεινό, που κανείς απ' όσους κλείνονταν στο εσωτερικό του δε μπορούσε να ελπίζει ότι θα βρει την έξοδο. Και το χειρότερο; στο κέντρο καραδοκούσε ο Μινώταυρος.


Ο Θησέας & το τέλος του Μινώταυρου

Ο φόρος υποτέλειας πληρωνόταν κάθε χρόνο ως τη στιγμή που ο Θησέας, γιος του Αιγέα, προσφέρθηκε να πάρει τη θέση κάποιου από τους εφτά νέους, πιστεύοντας ότι θα έβρισκε τον τρόπο ν' απαλλάξει τους Αθηναίους από τον ταπεινωτικό φόρο.



Από την πρώτη μέρα που δεκατέσσερις νέοι έφτασαν στο νησί, ο Θησέας συνάντησε την Αριάδνη, κόρη του Μίνωα, που την ερωτεύτηκε από την πρώτη στιγμή. Αλλά και η πριγκίπισσα γοητευμένη από το Θησέα, θέλησε να τον βοηθήσει και κατέφυγε στο Δαίδαλο, ο οποίος βρήκε και πάλι τη λύση προτείνοντας ένα τρόπο να δραπετεύσουν οι Αθηναίοι.

Το σχέδιο ήταν απλό: Ο Θησέας περνώντας την είσοδο του λαβύρινθου θα είχε μαζί του ένα κουβάρι και θα έδενε την άκρη του νήματος στην πόρτα. Θα το ξετύλιγε διασχίζοντας τους δαιδαλώδεις διαδρόμους σημαδεύοντας το δρόμο που ακολουθούσαν. Ο Θησέας ακολούθησε τις οδηγίες μέχρι που συνάντησε τον Μινώταυρο και τον σκότωσε.

Τυλίγοντας ξανά το κουβάρι, βρήκε εύκολα το δρόμο προς την έξοδο μαζί με τους συντρόφους του.



destinationcrete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου