Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Αυτοί είναι οι πέντε απρόσμενοι τρόποι που τα social media αλλάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο, προφανώς, και έχουν επηρεάσει τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε στην επικοινωνία μας, αλλά τι μπορεί να προκαλέσουν στον ίδιο τον οργανισμό μας;

Μερικές από τις πιο σημαντικές αλλαγές στ'αλήθεια συμβαίνουν στο μυαλό μας, και το τελευταίο επεισόδιο της AsapSCIENCE απαριθμεί πέντε από αυτούς που είναι πιθανό να συμβουν σε όλους μας ... τώρα..



Αποδεικνύεται λοιπόν, ότι το να χρησιμοποιούμε τα social media μπορεί να είναι κυριολεκτικά εθιστικό, επειδή αυτός ο τρόπος ανταμοιβής είναι άμεσος, με πολύ λίγη προσπάθεια. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλός μας αρχίζει να ανταμοίβει τον εαυτό του και μας κάνει να ποθούμε όλοένα και περισσότερη διέγερση μέσω των social media, σε βαθμό που το 5-10% των χρηστών του Διαδικτύου αναφέρουν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν πόσο χρόνο ξοδεύουν καθημερινά διασυνδεδεμένοι. Εγκεφαλογραφήματα αποκάλυψαν, επίσης, ότι το να μιλάμε για τους εαυτούς μας και τις απόψεις μας στα social media, μπορεί να διεγείρει τα κέντρα του εγκεφάλου μας, που σχετίζονται με τον οργασμό, την παρακινητικότητα, ακόμα και την ίδια την αγάπη.

Ίσως ακόμα πιο τρομακτική είναι η άνοδος του συνδρόμου φάνταστικής δόνησης, ένα φαινόμενο όπου οι άνθρωποι αισθάνονται τον χτύπο του τηλέφωνο τους, χωρίς να συμβαίνει αυτό στην πραγματικότητα κι ενώ δεν λαμβάνουν κλήση ή ένα μήνυμα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι εγκέφαλοί μας είναι τόσο συνηθισμένοι να αισθάνονται τα τηλέφωνά μας να χτυπούν διαρκώς, που μπορούν πραγματικά να αισθανθάνονται μια φυσική φαγούρα, σας να έχουμε εισερχόμενα μηνύματα ή κλήσεις. 

Κι πάνω από όλα αυτά, φυσικά υπάρχει η επίδραση των social media στο multi-tasking.

Αλλά, δεν είναι όλα τα νέα άσχημα, ειδικά όταν πρόκειται για μία ερωτική συνάντηση ή έναν δυνητικό σύντροφο ζωής. 

Δείτε το παρακάτω βίντεο για να μάθετε περισσότερα.




koutipandoras.gr

yolife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου