Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Το πρώτο ελληνικό σχολείο της Wikipedia και… μάθε παιδί μου ψέματα!

Δεν υπάρχουν μολύβια και τεφτέρια, παρά μόνο τα έξυπνα εργαλεία που φτιάχτηκαν στο σχολείο της Βικιπαίδειας για ταχύρρυθμη εκμάθηση του ράβε-ξήλωνε λέξεις και αποφθέγματα..

Όπως, το «Πρόχειρο». «Αν προσπαθήσει κανείς να γράψει απευθείας στην Wikipedia, ίσως του φανεί βουνό. Θέλει διάβασμα και προσοχή. Εμείς λοιπόν φτιάξαμε έναν χώρο προστασίας που φυτεύεις λήμματα και τα πλάθεις σιγά σιγά πριν δημοσιευτούν». Και το «σκονάκι». «Εύκολα εργαλεία που σε λίγα κλικ σού δείχνουν τον τρόπο για να χτίσεις κείμενα, φωτο-γκάλερι, βίντεο κτλ».

Κάπως έτσι περιγράφει δημοσίευμα του news247.gr που “κατάφερε” να τρυπώσει στο “κρυφό σχολειό” της ελληνόφωνης Wikipedia. Καθηγητές, αλλά και μαθητές, έχουν αναλάβει να συμπληρώσουν τα λήμματα που λείπουν από το ελληνικό σάιτ το οποίο υστερεί από τα ξένα, ειδικά το αγγλόφωνο. Στο τέλος των μαθημάτων, θα δίδεται και πιστοποιητικό.

«Δάσκαλοι» και «μαθητές» υψηλών ταχυτήτων. Τα μαθήματα για ενήλικες γίνονται δύο απογεύματα την εβδομάδα (προαιρετικά και τα Σάββατα), ενώ και οι μαθητές του Γυμνασίου απολαμβάνουν ένα δίωρο την εβδομάδα τα δωρεάν μαθήματα, στα πλαίσια πολιτιστικού προγράμματος του υπουργείου Παιδείας.

Όλα καλά κι όλα ωραία, η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια είναι χρήσιμη στην εποχή μας, σωστά; Και είναι κρίμα να λείπουν τόσα πολλά λήμματα από την ελληνική, σωστά; Και είναι θαυμάσιο σε αυτό να συμμετέχουν ενήλικες αλλά και παιδιά, σωστά; Και να στηρίζει την προσπάθεια και το υπ. Παιδείας, σωστά;

Και όμως, είναι ένα λήμμα, που όχι μόνο δεν ξεχάστηκε να συμπληρωθεί, αλλά έχει προστεθεί και από τα πρώτα:

Αεροψεκασμοί (θεωρία συνωμοσίας)

Οι αεροψεκασμοί (Αγγλικά: chemtrails, κεμτρέιλ) είναι μια θεωρία συνωμοσίας που επιχειρεί να ερμηνεύσει το φαινόμενο των ιχνών συμπύκνωσης (contrails, κοντρέιλ) δηλαδή τα λευκά ίχνη υδρατμών που αφήνουν τα αεροπλάνα σε υψηλό υψόμετρο, ως μυστικά προγράμματα με χημικές και βιολογικές ουσίες που κατευθύνονται από κυβερνητικές υπηρεσίες. Στην επιστημονική κοινότητα η θεωρία αυτή δεν έχει βάση καθώς δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις που να τη στηρίζουν.

Α, τι ωραία! Έτσι μαθαίνουμε από την βίκι ότι οι αεροψεκασμοί – οι πάσης φύσεως αεροψεκασμοί- είναι «θεωρία συνωμοσίας»! Γιατί έτσι ξεκινάει η επεξήγηση της λέξης, και θα πρέπει να το διαβάσεις μέχρι τέρμα το λήμμα για να δεις ότι ξεχωρίζει αυτούς που διενεργούνται στους αγρούς και τα χωράφια, επίσης εκείνους που γίνονται επίσημα και σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ ψεκάζοντας τα σύννεφα με ιωδιούχο άργυρο κ.λ.π. κάτι που είναι εντελώς αντίθετο με το γενικό πνεύμα των λημμάτων της Wiki. Πρώτα αναφέρονται οι πολλαπλές έννοιες, ώστε να επιλέξεις ποια θέλεις να διαβάσεις και μετά γίνεται η ανάλυση, φυσικά όχι και τόσο αντικειμενική. Επίσης ως “επιστημονική κοινότητα” ορίζεται παγκοσμίως μόνο η κοινότητα που συνάδει με τις απόψεις που θέλει να προωθήσει το κατεστημένο. Λοιποί επιστήμονες -όπως π.χ. ο δικός μας Νίκος Κατσαρός- που πρεσβεύουν αντίθετες απόψεις, απλά… κατούρησαν στο πηγάδι!

Τώρα τι να πρωτοπώ και να πρωτοσχολιάσω για το λήμμα, είναι ντροπή ακόμα και να ασχοληθώ. Παραθέτω όμως την πιο ζεστή παράγραφο-πατάτα:

Βίντεο-φάρσες

Τα περισσότερα από τα υποτιθέμενα βίντεο με αεροψεκασμούς στο Διαδίκτυο είναι απλά έντονα ίχνη συμπύκνωσης και που ο δημιουργός των βίντεο αυτών αποφάσισε ότι είναι ένα μέρος μιας τεράστιας παγκόσμιας συνωμοσίας που συμπεριλαμβάνει ψεκασμούς από κάτι για κάποιον λόγο. Αλλά, μερικά από αυτά τα βίντεο είναι σκόπιμες φάρσες, είτε από φαρσέρ που κάνουν πλάκα στην κοινότητα των «ψεκασμένων», όπως αποκαλούν κάποιοι τους οπαδούς της θεωρίας, είτε από ανθρώπους που προσπαθούν να προωθήσουν την θεωρία τους για τον ένα ή τον άλλο λόγο. Το 2010 στο διαδίκτυο είχε ανεβεί ένα βίντεο που εμφανιζόταν ένα ιπτάμενο τάνκερ στο οποίο εμφανιζόταν αεροδυναμικά ίχνη συμπύκνωσης. Το άλλο αεροσκάφος (στο οποίο ο πιλότος του τραβούσε βίντεο) δεν ήταν πιθανότατα στρατιωτικό αλλά ήταν ένα KC-10 όπως αναφέρει ο ίδιος ο πιλότος του στο αυθεντικό βίντεο που ο ίδιος έχει ανεβάσει. Ο πιλότος που το τράβηξε έκανε πλάκα όταν μιλούσε για «κεμτρέιλ» ωστόσο, πολλοί δεν το ήξεραν και το πήραν στα σοβαρά.

Το κάτωθι “βίντεο-φάρσα”, λοιπόν, το οποίο ανέβασα κι εγώ στο δικό μου κανάλι, που παραθέτουν στο λινκ, είναι το πλέον viral βίντεο των χημικών αεροψεκασμών και κανένας ποτέ πιλότος δεν βγήκε να κάνει επίσημη δήλωση ότι, ναι ρε παιδιά, “έκανα πλάκα”! Μάλιστα το βίκι ανέβασε την βερσιόν ενός βλάκα ακτιβιστή Ιταλού που έκοψε τις συνομιλίες των πιλότων κι έβαλε μουσική.



Το πιο ωραίο;

Το κάτωθι “βίντεο-φάρσα”, χρησιμοποίησε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εκπομπή του ‘Πρωταγωνιστές’ στο MEGA -όχι όλο, μερικές σκηνές-προσποιούμενος ότι καθώς πετάει με το δικό του βλέπει την “ουρά” στον ουρανό και σχολιάζει με τον επαγγελματία πιλότο πλάι του ότι είναι καυσαέρια απλά των αεροπλάνων! Ούι!!!! Πλάκα με κάνεις;;; Κι ο Θεοδωράκης έκανε χιούμορ;;;

Τώρα η φράση του βίκι: «δεν ήταν πιθανότατα στρατιωτικό αλλά ήταν ένα KC-10» δείχνει ότι μάλλον δεν έχουν πάει ούτε φαντάροι, ή το έγραψε κάποια άσχετη γκόμενα, γιατί ακόμα κι εγώ που έχω ελάχιστα ασχοληθεί με τα αεροπλάνα ξέρω ότι το KC-10, φοριέται ΚΑΙ σε στρατιωτικό μοντελάκι, μην σας πω περισσότερο σε στρατιωτικό μοντελάκι – παραλλαγή!

Επίσης δεν ήξερα ότι ανήκω σε “κοινότητα” κιόλας, αυτή των “ψεκασμένων”, επίσημα και με διδάσκουν και στα παιδιά! Στα παιδιά που τους λένε ότι πρέπει να σέβονται τους γκέι και τους ντρανσέξουαλ για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, τη “διαφορετικότητα”, κι όλα τ’ άλλα τα ωραία και αριστερά, τους δίνουν το πράσινο φως να θεωρούν παιδιά ενός κατώτερου Θεού το 1/3 των Ελλήνων που, βάσει επίσημης δημοσκόπησης είναι πεπεισμένοι ότι διενεργούνται αεροψεκασμοί και να στοχοποιούνται. Τον πατέρα τους, τη θεία τους, τον μεγαλύτερο αδελφό, το γειτονόπουλο – όλοι αυτοί που έχουν αυτή την άποψη, διαμορφώνουν μια δική τους κοινότητα, Μήπως θα μας βάλετε και κανένα βραχίονα ή κανένα τατουάζ διακριτικό να ξεχωρίζουμε ανάμεσα στους άλλους πολίτες;

Σύντομα θα στείλουμε το δικό μας λήμμα στη λέξη «Αεροψεκασμοί». Και δεν θα είναι λήμμα της AllNewz με τις δικές της απόψεις, αλλά ένα λήμμα αντικειμενικό, όπως θα πρέπει να είναι μιας τίμιας εγκυκλοπαίδειας, εκφράζοντας και τις δυο απόψεις, χωρίς φόβο, αλλά και χωρίς πάθος. Και θα το στείλουμε με κλητήρα και εξώδικο.

Τα αστεία τελειώνουν και ειδικά όταν μας μπερδεύουν και τα παιδιά, εμείς δεν σηκώνουμε “πλακίτσες”!

Αλήθεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αλήθεια είναι, γενικά, η υπαρκτότητα μιας κατάστασης ή η πραγματικότητα ενός γεγονότος. Ως αλήθεια δεχόμαστε αυτό που αντιλαμβάνονται ως πραγματικότητα, με σιγουριά, οι περισσότεροι άνθρωποι. Όταν δύο ή περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν στην αντίληψη ενός φαινομένου, δημιουργούν μια κοινή σύμβαση για το φαινόμενο και την «αίσθηση» που αυτό προκαλεί. Όταν αυτή η κοινή σύμβαση αφορά ένα μεγάλο σύνολο ανθρώπων, όταν δηλαδή «όλοι» αντιλαμβάνονται κάτι με όμοιο τρόπο, τότε η κοινή αυτή σύμβαση γίνεται αποδεκτή ως αλήθεια. 

Δύο διαφορετικές ομάδες ανθρώπων μπορούν να έχουν διαφορετικές «αλήθειες»: οι μεν να λένε ότι ο ουρανός είναι γαλάζιος και οι δε ότι ο ουρανός είναι μπλε. Καθώς το χρώμα είναι μόνο μια μορφή που σχηματίζεται στον εγκέφαλο από την επεξεργασία της αλληλουχίας ηλεκτρικών ώσεων που μεταφέρει το οπτικό νεύρο, το μπλε είναι μια σύμβαση, η οποία εξαρτάται από την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε όλοι με όμοιο τρόπο κάτι όπως το χρώμα. Η αχρωματοψία για παράδειγμα θα μπορούσε να προκαλέσει μια τέτοια ασυμφωνία. 

Η αλήθεια ως όρος χρησιμοποιείται από την ευρωπαϊκή φιλοσοφία για να καθορίσει αυτό που αποτελεί μέρος της πραγματικότητας. Γενικά η έννοια και η αξία της αλήθειας αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα της φιλοσοφίας, με πολλές διαφορετικές θεωρίες να έχουν ειπωθεί.

Η έκφραση της μη αλήθειας είναι το ψέμα.


Η… “υπαρκτότητα” της αλήθειας του βίκι σπάει κόκαλα και σέβεται απόλυτα όλες τις κοινωνικές ομάδες! “Υπαρκτότητα” με αντικειμενικότητα, καθόλου κατευθυνόμενη κι αν δεν με πιστεύετε, ρωτήστε και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, στο οποίο αναφέρεται το βίκι και περιμένετε να σας πουν, Ναι σας ψεκάζουμε εμείς κι αυτοί και έτσι, για αυτόν κι εκείνον το λόγο. Μετά… ρωτήστε και τον μπάρμπα μου τον ψεύτη και γράψτε λήμμα!


nea.allnewz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου