Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Λυρική και Βιβλιοθήκη: Πρώτες εικόνες του μεγάλου έργου

Λίγους μήνες πριν την κατασκευαστική ολοκλήρωση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και την παράδοσή του στο Ελληνικό Δημόσιο, το εντυπωσιακό έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε αρκετά ολοκληρωμένη φάση..



Η δωρεά των 596 εκ. ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Κέντρου Πολιτισμού καθώς και για τη μετάβαση της ΕΒΕ και της ΕΛΣ στις νέες τους εγκαταστάσεις, αποτελεί τη μεγαλύτερη δωρεά στην πρόσφατη ελληνική ιστορία και μία από τις μεγαλύτερες μεμονωμένες δωρεές παγκοσμίως, στον τομέα της Τέχνης και του Πολιτισμού.

                                                                          Κέντρο Επισκεπτών

Το πρώτο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ο τοίχος και ο τεχνητός λόφος, καθώς πρόθεση του αρχιτέκτονα Renzo Piano ήταν να δημιουργηθεί ένας «Τόπος», ένας νέος χώρος που θα φιλοξενήσει το ΚΠΙΣΝ, μέσα από την ανύψωση της γης. Κάτω από αυτό το λόφο, χωροθετήθηκαν οι κτιριακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ).

                               Τα κτίρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Το Κτίριο Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος των 23.000τμ θα στεγάσει τις υπάρχουσες λειτουργίες της ΕΒΕ, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των ερευνητών (Εθνική Ερευνητική Βιβλιοθήκη), αλλά και ένα εξ ολοκλήρου νέο τμήμα της βιβλιοθήκης, με διευρυμένο φάσμα λειτουργιών, ανοικτό στο ευρύτερο κοινό (Εθνική Δημόσια Δανειστική Βιβλιοθήκη).

                                                                        Εθνική Βιβλιοθήκη

Το Κτίριο Εθνικής Λυρικής Σκηνής συνολικής επιφάνειας 28.000τμ., θα στεγάσει μια από τις σημαντικότερες αίθουσες παραστάσεων του αιώνα μας. Η σωστή οργάνωση και ο σχεδιασμός του χώρου, καθώς και ο κατάλληλος τεχνικός εξοπλισμός της σκηνής καθιστούν το νέο κτίριο ένα απόλυτα λειτουργικό χώρο, κατάλληλο να φιλοξενήσει διεθνούς επιπέδου παραστάσεις λυρικού θεάτρου και μπαλέτου.

                                                                      Εθνική Λυρική Σκηνή

Στον χώρο υπάρχουν ακόμα το πρώτο κτίριο επισκεπτών του συγκροτήματος σχεδιασμένο από τον Renzo Piano που άνοιξε για το κοινό και δίνει μια πρώτη γεύση της αισθητικής και του σχεδιασμού που θα χαρακτηρίζει και τα υπόλοιπα κτίρια του ΚΠΙΣΝ, ως λειτουργική τους συνέχεια, το Πάρκο που θα διαθέτει συνολικά 1.450 δέντρα (έως τώρα έχουν φυτευτεί περίπου 800 δέντρα), 280.000 θάμνους, φυτά εδαφοκάλυψης και αγροστώδη,  το Κανάλι με μήκος 400μ., που αποτελεί μια συνεχή επιφάνεια νερού, ενισχύοντας συμβολικά τη σύνδεση της πόλης με τη θάλασσα.


Ως περιοχή προσέγγισης του έργου η Εσπλανάδα παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης της περιβάλλουσας αστικής περιοχής προς τη θάλασσα, ενώ σε μια έκταση περίπου 3.000τμ και συγκεκριμένα σε τμήμα της περιοχής που κατασκευάστηκε ο Λόφος και το Κανάλι, αποκαλύφθηκε ένα εκτεταμένο αρχαίο νεκροταφείο, τμήματα του οποίου είχαν ανασκαφεί από την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία στις αρχές του περασμένου αιώνα. Η έκταση, η πυκνότητα και η μεγάλη διάρκεια χρήσης τριών σχεδόν αιώνων συνηγορούν υπέρ του χαρακτηρισμού του ως μια από τις σημαντικότερες νεκροπόλεις της Αττικής κατά την αρχαϊκή περίοδο.


Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά εντός του εργοταξίου, και συγκεκριμένα στην Πειραματική σκηνή της Εθνικής Λυρικής σκηνής μεταξύ όλων των φορέων που εμπλέκονται και ήταν ανοιχτή στους δημοσιογράφους και το κοινό για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αλλά και αυτές που θα πραγματοποιηθούν στο επόμενο διάστημα συνδράμοντας τόσο στην επιτυχημένη ολοκλήρωση, όσο και βέλτιστη μελλοντική λειτουργία του έργου.


«Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) βρίσκεται πια στην τελική του ευθεία και, μέσα στους επόμενους μήνες, θα είμαστε σε θέση να το παραδώσουμε στον τελικό του ιδιοκτήτη, την ελληνική κοινωνία, η οποία είμαστε βέβαιοι πως θα το αγκαλιάσει και θα το φροντίσει», δήλωσε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.


Ο διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης Φ. Τσιμπόγλου τόνισε την αναβάθμιση του ρόλου της Εθνικής Βιλιοθήκης με την ευκαιρία της μετακίνησής της. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η προετοιμασία για την μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης έχει ήδη αρχίσει και ανέφερε τις πέντε φάσεις του έργου, οι οποίες είναι η προετοιμασία της συλλογής, η σήμανση των τόμων και ο καθαρισμός των βιβλίων (μέχρι σήμερα έχουν καθαριστεί 68.500 τόμοι) και ο διαχωρισμός των σπάνιων βιβλίων καθώς θα υπάρχουν 4 θησαυροφυλάκια.


Η Εθνική Βιβλιοθήκη προχωρά για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια σε αγορές βιβλίων. Παράλληλα αναπτύσσονται οι ψηφιακές υπηρεσίες ώστε να υπάρχει ανοιχτή πρόσβαση από όλο τον πλανήτη, η ανάπτυξη των υπηρεσιών της και η εκπαίδευση του προσωπικού ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες που θα δημιουργηθούν. Η μεταφορά του ενός εκατομμυρίου και πλέον τόμων θα ολοκληρωθεί σε 6 μήνες, ενώ θα χρειαστούν και δυο μήνες προετοιμασίας από την παράδοση του έργου. «Είναι μια ευκαιρία που δίνεται κάθε αιώνα», κατέληξε ο κ. Τσιμπόγλου. Ο θεσμός μεταστεγάζεται σε ένα λαμπρό κτίριο πρόσθεσε ο κ. Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου, ενώ μίλησε και για την Βαλλιάνειο βιβλιοθήκη, η οποία θα είναι και αυτή ένα ζωντανό κομμάτι που θα προσφέρει νέες υπηρεσίες.


Μετά την πανηγυρική ξενάγηση στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις της νέας Όπερας, ο πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, κ. Θεοδωρόπουλος ανέφερε ότι με την έκτακτη επιχορήγηση των 5.000.000 ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αντιμετωπίστηκε το οικονομικό αδιέξοδο. Για την Εθνική Λυρική Σκηνή υπάρχει πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο, ενώ η επιχορήγηση η οποία θα απαιτείται για την λειτουργία της θα είναι της τάξης των 14.500.000 ευρώ. Ο Μύρων Μιχαηλίδης πρόσθεσε ότι τον Απρίλιο θα ξεκινήσουν οι επισκέψεις του προσωπικού και οι πρώτες ακουστικές δοκιμές, καθώς παράλληλα θα προχωρούν και τα θέματα της μετεγκατάστασης, της εξειδίκευσης και της εκπαίδευσης του προσωπικού.


Με στόχο την παράδοση του έργου το πρώτο εξάμηνο του 2017, όπου το Ίδρυμα Νιάρχος θα παραδώσει τη μοναδική μετοχή του στο Δημόσιο, οι εμπλεκόμενοι φορείς προχωρούν  με τις προτάσεις τους για να επιτύχουν τα καλύτερα αποτελέσματα της συνέργειας του δημόσιου και του ιδιωτικού. Το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία θα τρέξουν από την επόμενη χρονιά, μελετάται ο άξονας βορρά - νότου της Αθήνας μέσα από τα μέσα σταθερής τροχιάς, ενώ ο Δήμαρχος Καλλιθέας μίλησε για το δίδυμο έργο ανάπλασης, της παραλίας του Φαληρικού όρμου. Το όλο έργο για να λειτουργήσει θα χρειαστεί το ποσό της τάξης των 16.000.000 ως επιχορήγηση. Τέλος, παρουσιάστηκε και το πρόγραμμα των φίλων και υποστηρικτών του ΚΠΙΣΝ, το οποίο συμπεριλαμβάνει υποτροφίες, σεμινάρια, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη δημιουργία μια μεγάλης πλατφόρμας, στην οποία θα συμμετέχει το κοινό. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου