Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Εντοπίστηκαν ανθεκτικά και επιβλαβή βακτήρια σε μηχανές του espresso

Μπορεί η καφετιέρα σας να κάνει περισσότερα από έναν απλό καφέ, οι επιστήμονες, όμως, στην Ισπανία ανακάλυψαν - εξετάζοντας ένα μικρό δείγμα που περιλαμβάνει 10 μηχανές παραγωγής καφέ -  ένα ολόκληρο σύνολο από μικροβιακές κοινότητες, οι οποίες εντοπίστηκαν στα απόβλητα του καφέ - ενώ κάποια από τα βακτήρια που βρέθηκαν μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνα για την υγεία μας..



Βρέθηκαν, λοιπόν, στα απόβλητα του καφέ - συνολικά παρόμοια και στις 10 μηχανές - έως και 67 διαφορετικά είδη βακτηρίων στο κάθε μηχάνημα. Η επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια, λέει αυτά τα βακτήρια πρέπει να είναι πολύ ανθεκτικά για να μπορούν να επιβιώσουν σε μηχανές καφέ - καθώς ο ίδιος ο καφές αποτελεί έναν αντιβακτηριακό παράγοντα - αλλά και οι μηχανές αγγίζουν θερμοκρασίες που φτάνουν έως και τους 96 ° C.

Μικροοργανισμοί όπως οι Aspergillus, Trichosporon και Pseudomonas βρέθηκαν στις περισσότερες μηχανές του καφέ.  Οι Pseudomonas sp. ήταν ένα από τα κύρια είδη βακτηρίων που βρέθηκαν μαζί με τον Enterococcus sp. στις 9 από τις 10 μηχανές καφέ.

Άλλα είδη, όπως τα Acinetobacter και Bacillus βακτήρια έχουν ανιχνευθεί στους κόκκους καφέ, ενώ τα Paenibacillus βακτήρια ταυτοποιήθηκαν στο κουτί απόθεσης της χρησιμοποιημένης κάψουλας.

Σε αντίθεση με τα σχετικά αβλαβή βακτηρίδια που αναφέρονται πιο πάνω, ορισμένα είδη εντερόκοκκου που βρέθηκαν επίσης στα απόβλητα του καφέ, θα μπορούσαν να είναι περισσότερο επιβλαβή για την υγεία μας. Δύο από αυτά, βρίσκονται συνήθως στο έντερο μας, πρόκειται για το  Ε faecalis και E. faecium. Αυτά τα βακτήρια είναι σε θέση να επιβιώσουν σε διαφορετικές συνθήκες, όπως το τοξικό pH περιβάλλον, αλλά και στις ακραίες θερμοκρασίες. Σε κάποεις περιπτώσεις, μάλιστα κάποια είδη εντερόκοκκου είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσουν λοίμωξη του ουροποιητικού, μηνιγγίτιδα, και βακτηριαιμία.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι πολύ πιθανό αυτά τα βακτήρια να μην προέρχονται από το καφέ ή τη συσκευή, αλλά από τους ίδιους τους χρήστες των μηχανημάτων, πιθανόν λόγω ακάθαρτων χεριών. Κι αυτό γιατί βρέθηκαν βακτηρίδια στις κάψουλες πριν χρησιμοποιηθούν.

Ωστόσο, μην πετάξετε ακόμη την καφετιέρα σας. Η επιστημονική ομάδα ομάδα βρήκε μικρές ποσότητες δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων στο ίδιο το καφέ και στα υπόλοιπα μέρη της μηχανής. Η μεγαλύτερη ποσότητα βακτηριακών αποικιών φάνηκε ότι ενδημούσε στον δίσκο συλλογής υγρών της μηχανής.

Η λύση; Να καθαρίζετε το δίσκο αποστράγγισης υγρών πιο συχνά. «Η παρουσία βακτηρίων με παθογόνες ιδιότητες υποδεικνύει την ανάγκη για συχνή συντήρηση και καθαριότητα του δοχείου απόβλητων καψουλών αυτών των μηχανών," συμπεραίνουν οι ερευνητές.

"Υπάρχει πιθανώς πάντα ένας σημαντικός πληθυσμός βακτηρίων στις μηχανές του καφέ και στις κάψουλες” λέει ο συγγραφέας της μελέτης Manuel Porcar, προσθέτοντας ότι ένα εβδομαδιαίο ξέβγαλμα με ζεστό νερό και σαπούνι «θα μειώσει την βακτηριακή πυκνότητα στις χαμηλότερες δυνατές τιμές».


koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου