Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν 1 εκ. περισσότερες καρκινογόνες ουσίες απ’ ό,τι ο μολυσμένος αέρας

Το Συμβούλιο του Χονγκ Κονγκ για το Κάπνισμα και την Υγεία ζητά την πλήρη απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων αφότου μια μελέτη που ανέθεσαν ανακάλυψε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν ένα εκατομμύριο περισσότερες καρκινογόνες ουσίες απ’ ό,τι ο μολυσμένος αέρας..




Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Baptist, βρήκε επίσης ένα είδος επιβραδυντικής φλόγας στις συσκευές που επηρέαζε το αναπαραγωγικό σύστημα και θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε καρκίνο.

Δεκατρία τυχαία ηλεκτρονικά τσιγάρα που διατίθενται στην κινεζική αγορά αναλύθηκαν και επέστρεψαν ανησυχητικά αποτελέσματα: το επίπεδο των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAH), ένα υποπροϊόν της καύσης πετρελαίου που βρίσκεται επίσης στον μολυσμένο αέρα, κυμάνθηκε από 2,9 έως 504,5 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο.

Αυτό είναι “τουλάχιστον ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο από ό, τι ο αέρας στο δρόμο στο Χονγκ Κονγκ”, σύμφωνα με τον Δρ Chung Shan-Shan, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Baptist.

Μια άλλη ανησυχητική ουσία που βρίσκεται σε αφθονία είναι οι πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες (PBDE). Αυτά είναι επιβραδυντικά φλόγας που χρησιμοποιούνται ευρέως στην κατασκευή επίπλων και ηλεκτρονικών προϊόντων.

Με μέσο όρο 5 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο σε ένα συμβατικό τσιγάρο, ο αριθμός των PBDEs σε ηλεκτρονικά τσιγάρα κυμαίνεται από 1,7 έως 1490 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο.

Οι πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες προστίθενται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα για να μειώσουν τον κίνδυνο της καύσης στα πλαστικά εύφλεκτα συστατικά των συσκευών. Σύμφωνα με τον Δρ Chung Shan-Shan, η εισπνοή των PBDE έχει συσχετιστεί με διαταραχή των θυρεοειδικών ορμονών και της μείωσης της γονιμότητας, επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνους.

“Αν και δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των ηλεκτρονικών τσιγάρων που κάποιος θα πρέπει να παίρνει, για να μην αναφέρουμε ότι πολλές από τις καρκινογόνες επιδράσεις είναι σωρευτικές, δεν νομίζω ότι υπάρχει ένα ασφαλές περιθώριο”, είπε ο Chung.

Τουλάχιστον 16 χώρες έχουν επιβάλει πλήρη απαγόρευση στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, συμπεριλαμβανομένων της Σιγκαπούρης, της Ταϊλάνδης και της Βραζιλίας, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες μέχρι στιγμής σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία που προκαλούνται από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

“Μερικά ερευνητικά προγράμματα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, αλλά δεδομένου ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι δημοφιλή τα τελευταία τέσσερα ή πέντε χρόνια, η έρευνα έχει μόλις ξεκινήσει και είναι ακόμη νωρίς. Θα χρειαστούν περίπου πέντε ή 10 χρόνια πριν να έχουμε αποδείξεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν την τρέχουσα εικόνα”, δήλωσε ο Armando Peruga, Διευθυντής Προγράμματος της Ελεύθερης Πρωτοβουλίας Καπνίσματος του ΠΟΥ, σε συνέντευξη το 2014.


https://www.rt.com/news/334160-electronic-cigarette-cancer-risk/

offtherecord.net.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου