Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Βράβευση «διαστημικής αρχαιολόγου» στο TED 2016 με ένα εκατ. δολάρια

Η δουλειά της πάνω στην Αίγυπτο έχει ήδη υποδείξει την πιθανή ύπαρξη 17 μέχρι τώρα αγνώστων πυραμίδων, 1.000 τάφων και 3.100 οικισμών

Μπορεί ο τίτλος «διαστημική αρχαιολόγος» να παραπέμπει σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας (και ειδικότερα αρχαιολόγους που διερευνούν/ ψάχνουν για εξωγήινα ερείπια σε άλλους πλανήτες), ωστόσο στην περίπτωση της Πάρτσακ είναι ακριβής..



καθώς χρησιμοποιεί εικόνες από δορυφόρους σε τροχιά, τις οποίες αναλύει χρησιμοποιώντας ειδικούς αλγορίθμους για να εντοπίζει μεταβολές στο τοπίο που μπορεί να υποδεικνύουν κρυμμένα κτίρια/ χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Η Dr. Σάρα Πάρτσακ, «διαστημική αρχαιολόγος», ήταν η φετινή νικήτρια του βραβείου TED (Technology, Entertainment and Design), ύψους ενός εκατ. δολαρίων, που απονέμεται σε άτομα τα οποία «πυροδοτούν παγκόσμιες αλλαγές».

Η δουλειά της πάνω στην Αίγυπτο έχει ήδη υποδείξει την πιθανή ύπαρξη 17 μέχρι τώρα αγνώστων πυραμίδων, 1.000 τάφων και 3.100 οικισμών.


Κάθε νικητής βραβείου TED πρέπει να περιγράψει το πώς θα ξοδέψει τα χρήματα του βραβείου με μια ευχή: Η ευχή της Πάρτσακ είναι να καταφέρει να κάνει την αρχαιολογία πιο ενδιαφέρουσα για τον κόσμο, έτσι ώστε να ανακαλυφθούν τα εκατομμύρια των αγνώστων αρχαιολογικών χώρων ανά τον κόσμο.


Η ιστοσελίδα της θα παρέχει στο κοινό πρόσβαση σε δορυφορικές φωτογραφίες και tutorials για τον εντοπισμό σημείων ενδιαφέροντος, τα οποία στη συνέχεια θα υποδεικνύουν. Σημειώνεται ότι δεν θα γνωστοποιούνται στους χρήστες οι ακριβείς συντεταγμένες, για να αποφεύγονται φαινόμενα αρχαιοκαπηλίας και παραπληροφόρησης.


Όπως σημείωσε η Πάρτσακ, η σελίδα ετοιμάζεται και υπό μορφή παιχνιδιού, με τους χρήστες να σημειώνουν σκορ – και τους καλύτερους εξ αυτών να κερδίζουν την ευκαιρία να εμπλακούν σε ανασκαφές μέσω social media. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση θα δίνεται και στον εντοπισμό στοιχείων περί λεηλασιών και καταστροφών.


naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου