Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Πως θα βρίσκετε τα πάντα στο Google

Νομίζεις ότι ξέρεις πώς να δουλέψεις τη μηχανή αναζήτησης της Google; 

Ακόμα και ο πιο έμπειρος της Google δεν θα μπορούσε να γνωρίζει κάθε τέχνασμα που διατίθενται από την εταιρεία μόνο με μερικές επιπλέον πληκτρολογήσεις στην γραμμή αναζήτησης. 

Ας δούμε μερικά κόλπα..



Τι πρέπει να γνωρίζετε για την google αναζήτηση

1) η google δεν διαχωρίζει πεζά με κεφαλαία. Όλα τα γράμματα είναι ίδια.

2) υπάρχει διαχωρισμός πεζών κεφαλαίων στις εντολές που δίνουμε κατα την αναζήτησή μας (πχ υπάρχει το OR (ή): αν το γράψουμε Or, δεν θα το πάρει σαν εντολή, αλλά σαν λέξη! Θα τα δούμε παρακάτω).

3) φροντίστε να δώσετε όσο το δυνατόν πιο εύστοχες λέξεις κλειδιά και όσο το δυνατόν λιγότερες!

4) μαντέψτε, πως θα μπορούσε κάποιος να γράψει κάποιος κάτι, και επιλέξτε έτσι σωστά τις λέξεις κλειδιά, πχ: (άρθρο) Πως να χάσετε κιλά, (λάθος αναζήτηση) χάνω κιλά, (σωστή αναζήτηση) χάσετε κιλά. Σκεφτείτε πως όλοι οι συγγραφείς στα άρθρα τους, απευθύνονται σε πλήθος αναγνωστών, άρα θα συντάξουν αναγκαστικά έτσι τα άρθρα τους, άρα μην επιλέξετε τη λέξη «χάνω» αλλά «χάσετε».

5) από μόνη της η google προσπαθεί να συμπεριλάβει αποτελέσματα με όλες τις λέξεις που δώσατε.

6) η google παίρνει υπόψιν της τη σειρά που βάζετε τις λέξεις κλειδιά (πχ θα βγάλει λίγο ή πολύ διαφοροποιημένα αποτελέσματα για το «εύρεση εργασίας θεσσαλονίκη» από το «θεσσαλονίκη εύρεση εργασίας»).

7) παραβλέπει κατά μεγάλο ποσοστό άρθρα (τι, το, κλπ), αντωνυμίες (με, σε, τον, κλπ) και τέτοιες μικρές λέξεις.

8) πολλές από τις παρακάτω εντολές που θα δούμε, μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά

Βασικές εντολές google αναζήτησης

Στην αναζήτησή σας, απλά προσθέστε στις λέξεις κλειδιά που γράφετε, κάποια από τα παρακάτω:

1) + το βάζουμε πριν από μία λέξη κλειδί στην αναζήτησή μας, για να αναγκάσουμε να μας εμφανίσει αποτελέσματα που περιέχουν υποχρεωτικά αυτή τη λέξη. Δοκιμάστε το:

εύρεση εργασίας +θεσσαλονίκη.

2) – το βάζουμε για να μην εμφανίσει αποτελέσματα που να περιέχουν αυτή τη λέξη. Δοκιμάστε το: εύρεση εργασίας -αθήνα.

3) OR προσοχή, με κεφαλαία! Μας βγάζει αποτελέσματα που περιέχουν ή τη μία λέξη, ή την άλλη, Δοκιμάστε το: εργασία OR δουλειά.

4) » » τα διπλά εισαγωγικά, τα βάζουμε σε ένα κείμενο και μας βγάζει η google αποτελέσματα από σελίδες που έχουν το ίδιο ακριβώς κείμενο, Δοκιμάστε το: «δεν μου άρεσε το φαγητό».

5) ~ το βάζουμε πριν από μία λέξη κλειδί και μας εμφανίζει αποτελέσματα που έχουν και συνώνυμα της λέξης αυτής. Δοκιμάστε το: εύρεση ~δουλειάς (θα μας βγάλει σελίδες που έχουν: εύρεση δουλειάς, εύρεση εργασίας, εύρεση απασχόλησης, κλπ).

6) * ο χαρακτήρας μπαλαντέρ, σημαίνει οποιαδήποτε λέξη. πχ: Κάποτε ακούσατε ότι αν ανακατέψετε νερό με ________ θα σας δώσει _______, αλλά δεν μπορείτε να θυμηθείτε τι ακριβώς σας είπαν. Εισάγετε τους όρους αναζήτησής σας χρησιμοποιώντας αστερίσκους στα πεδία που δεν θυμάστε. Η Google θα συμπληρώσει τα κενά για σας. Δοκιμάστε το: ανακατέψτε νερό με * θα σας δώσει *

7) .. ψάχνει για εύρος, πχ: Θέλετε να να βρείτε ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές που κοστίζουν από 500 έως 1000 ευρώ. Αναζητήστε τον όρο σας, σε αυτή τη περίπτωση είναι “ψηφιακή φωτογραφική μηχανή” ή “digital camera.” Στη συνέχεια, πληκτρολογήστε την κατώτατη και την ανώτατη τιμή που είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε με δύο τελείες (..). 

Δοκιμάστε το: ψηφιακή φωτογραφική μηχανή €500..€1000. Το ίδιο κόλπο λειτουργεί επίσης και για τις ημερομηνίες, αν ας πούμε, ψάχνετε για ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε ένα ορισμένο χρόνο.



Απλές αναζητήσεις

1) Βρείτε μια στατική ή κινούμενη εικόνα (GIF). Πηγαίνετε στο Google Images. Κάντε κλικ στο Εργαλεία αναζήτησης και στη συνέχεια τύπος. Στη συνέχεια, ενεργοποιήστε το τικ στο Animated. Απενεργοποιήστε πάλι για στατικές εικόνες.

2) Χρονοδιακόπτης. Πληκτρολογήστε set timer for και θα εμφανιστεί η γραμμή αναζήτησης και ένα χρονόμετρο σαν πρώτο αποτέλεσμα. Πληκτρολογήστε την ώρα που θέλετε σε ώρες, λεπτά και δευτερόλεπτα και ξεκινήστε το χρονόμετρο. Η Google θα σας ειδοποιήσει όταν ο χρόνος τελειώσει.

3) Δείτε αποτελέσματα και τα προγράμματα αγώνων. Λάβετε τα σκορ και τα προγράμματα των αγαπημένων σας ομάδων NBA, NFL, NHL και MLB απλώς πληκτρολογώντας την ομάδα ή το πρωτάθλημα στο πλαίσιο αναζήτησης. Δοκιμάστε το: Super League για το ελληνικό πρωτάθλημα, Ολυμπικακός, Παναθηναικός κλπ για τον τελευταίο αγώνα της ομάδας.

4) Νέα από όλον τον κόσμο. Αναζητήστε οποιοδήποτε θέμα και έπειτα κάντε κλικ στην καρτέλα Ειδήσεις στο αριστερό πλαίσιο για να λάβετε αποτελέσματα από προελεύσεις από όλον τον κόσμο. Δοκιμάστε το: ελληνική κρίση

5) Βρείτε συνταγές. Μετά από την αναζήτηση μιας συγκεκριμένης συνταγής ή συγκεκριμένων συστατικών, επιλέξτε Συνταγές από το αριστερό πλαίσιο για να δείτε αποτελέσματα συνταγών. Δοκιμάστε το: κοτόπουλο με χυλοπίτες

6) Κάντε αγορές και συγκρίνετε. Χρησιμοποιήστε τον σύνδεσμο Αγορές στο αριστερό πλαίσιο της σελίδας αποτελεσμάτων για να αγοράσετε προϊόντα και να συγκρίνετε τιμές στον ιστό. Δοκιμάστε το: υπολογιστής

7) Ανακαλύψτε τοπικές επιχειρήσεις. Για να βρείτε ένα κατάστημα, ένα εστιατόριο ή άλλη επιχείρηση σε μια συγκεκριμένη γειτονιά, εισαγάγετε τον τύπο της επιχείρησης και την τοποθεσία και θα εμφανιστεί μια λίστα με κοντινά μέρη, καθώς και ένας χάρτης, κριτικές και στοιχεία επικοινωνίας. Αν δεν συμπεριλάβετε την τοποθεσία στην αναζήτησή σας, θα εντοπίσουμε απλώς τοποθεσίες που βρίσκονται κοντά σε εσάς. Δοκιμάστε το: πιτσαρία θησείο ή roma pizza θεσσαλονικη κλπ

8) Διαβάστε ελεύθερα βιβλία δημόσιου τομέα (public domain). Διαβάστε ολόκληρα τα έργα που ανήκουν σε δημόσιο τομέα, όπως το Moby Dick, δωρεάν επιλέγοντας βιβλία στο αριστερό πλαίσιο των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Δοκιμάστε το: moby dick

9) Εξετάστε δημόσια δεδομένα. Αναζητήστε δημογραφικούς όρους, όπως πληθυσμός ή ποσοστό ανεργίας, συνοδευόμενους από μια επαρχεία, μια πολιτεία ή μια χώρα, για να λάβετε άμεσα δεδομένα σχετικά με την επιλεγμένη τοποθεσία σας απευθείας από τη Στατιστική Υπηρεσία ΗΠΑ και το Γραφείο στατιστικών εργασίας. Από εκεί, μπορείτε να περιηγηθείτε για να συγκρίνετε τα ποσοστά με διάφορες τοποθεσίες. Δοκιμάστε το: ποσοστό ανεργίας αθήνα


10) Μεταφράστε μια φράση. Στην υπηρεσία αυτόματης μετάφρασης της Google (http://translate.google.com) ορίστε τη γλώσσα από την οποία πρέπει θα μεταφραστεί το κείμενο και εισάγετε το επιθυμητό κείμενο ή λέξη στο αριστερό box (κουτί) επιλεξτε απο δεξιά τη γλώσσα που θα μεταφραστεί, και θα σας εμφανιστεί το κείμενο μεταφρασμένο δεξιά.



Προχωρημένες εντολές google αναζήτησης

1) filetype: βρίσκει αποτελέσματα με συγκεκριμένο τύπο αρχείου, Δοκιμάστε το: filetype: pdf.

2) site: βρίσκει αποτελέσματα μόνο από συγκεκριμένη ιστοσελίδα, Δοκιμάστε το: site: netnews.eu Αρχαία Ελλάδα (θα βρει όλα τα σχετικά με τo «Αρχαία Ελλάδα» μόνο στο site netnews.eu)

3) link: Δοκιμάστε το: link: http://netnews.eu θα εμφανίσει όλα τα αποτελέσματα από σελίδες που έχουν αυτό το link στο περιεχόμενό τους.

4) info: εμφανίζει κάποιες πληροφορίες για τη σελίδα που δώσαμε. Συνήθως τίτλο της σελίδας και περιγραφή.

5) define: (ή ορισμός:) εμφανίζει τον ορισμό από τη λέξη που δώσαμε, Δοκιμάστε το: ορισμός: παρωδία η Google θα σας πάει κατευθείαν στον ορισμό της λέξης.

6) weather: εμφανίζει πληροφορίες για τον καιρό για μία συγκεκριμένη πόλη, Δοκιμάστε το: weather: αθήνα (θερμοκρασία αυτή τη στιγμή, κλπ κλπ).

7) movie: εμφανίζει όλες τις ταινίες που έχουν σχέση με αυτή που δώσαμε. Δοκιμάστε το: movie: Ηannibal. Για να ενημερωθείτε για τις ώρες προβολής ταινιών απλά αναζητήστε ένα όνομα ταινίας ή απλώς τον όρο movie για να δείτε τοποθεσίες κινηματογράφων και ώρες προβολής στην περιοχή σας. Δοκιμάστε το: movie:

Μετατροπείς μονάδων μέτρησης
Η google υποστηρίζει διάφορες μετατροπές σε διαφορετικές μονάδες μέτρησης. Όπως και στα προηγούμενα, έτσι κι εδώ, απλά στην αναζήτηση γράψτε τι θέλετε.

Δείτε παραδείγματα:

μοίρες(degrees) / ακτίνια(radians)
pi/2 in degrees
90 degrees in radians

συστήματα αριθμών
100 in hex
0x43 in decimal
in hex / in binary / in octal / in decimal (για δεκαεξαδικό, δυαδικό, οκταδικό, δεκαδικό σύστημα)

αποστάσεις
100miles in km
1m in mm
200000 km in light-second
speed, time, temperature

άλλα παραδείγματα
– 100mph in kph
– 1 month in seconds
– 280 kelvin in celsius
– 50 fahrenheit in celsius

συνάλλαγμα
3 € σε $ ή 3 euros in dollars

μαγειρική
3 teaspoons in oz
1 cup + 1 tablespoon in teaspoon

Μονάδες μέτρησης
Αριθμητική και κομπιουτεράκι
+ – * / % ^

γράψτε ότι πράξεις θέλετε και θα έχετε τα αποτελέσματα:
3+2 επιστρέφει 5
4-1 επιστρέφει 3
6*8 επιστρέφει 48
15/5 επιστρέφει 3
3^2 επιστρέφει 9 (3 υψωμένο στη δύναμη του 2)
5%2 επιστρέφει 1 (το υπόλοιπο)

sqrt,nth root ofx
sqrt(49) επιστρέφει 7 (η ρίζα), κλπ

sin, cos, arctan, tan
sin(40) επιστρέφει 0.74511316 που είναι το ημίτονο των 40 μοιρών.

Νεπέριος λογάριθμος: ln(e^5). Επιστρέφει 5!

Λογάριθμος με βάση το 10: log(100). Επιστρέφει 2!

Οι αριθμοί μπορούν να μπουν είτε σε δεκαεξαδικό, οκταδικό, δυαδικό σύστημα, χρησιμοποιώντας αντίστοιχα τα προθέματα 0x, 0o και 0b, για παράδειγμα: 5+0xf+0b1001



Πως να «τρελάνετε» τη μηχανή αναζήτησης της google!
Δείτε εδώ λίγα εντυπωσιακά τρικ που μπορείτε να εφαρμόσετε ώστε να… τρελάνετε την αναζήτηση της google! Τα σπάνε! Θυμηθείτε, το κουμπί I` m feeling lucky (Αισθάνομαι τυχερός) ουσιαστικά μας πηγαίνει αυτόματα στο πρώτο αποτέλεσμα.
Ας ξεκινήσουμε!

1) Πηγαίνετε στο www.google.gr και δοκιμάστε το: tilt και παρατηρήστε τι θα συμβεί! Η αναζήτηση και τα αποτελέσματα… θα στραβώσουν, δοκιμάστε το!

2) Επόμενο «κόλπο». στην αναζήτηση της google δοκιμάστε το: Do a Barrel Roll και θα δείτε ότι θα… φέρουν όλα μία κατρακύλα!

3) Στη συνεχεία γράψτε: Zerg Rush και θα γίνει ο χαμός στην οθόνη σας!

4) Τώρα, ξαναπηγαίντε στο www.google.gr και δοκιμάστε το εξής: find chuck norris και πατήστε I` m feeling lucky (Αισθάνομαι τυχερός)…

5) Ξαναπάμε στο www.google.gr και γράφουμε: google gravity και πατάμε πάλι το I` m feeling lucky (Αισθάνομαι τυχερός). Μόλις κάνατε το google… μαντάρα!

6) Πάμε πάλι στο www.google.gr και δοκιμάσουμε το: google underwater και πατήσουμε πάλι το I` m feeling lucky (Αισθάνομαι τυχερός)… έχουμε ένα πλεούμενο google!

7) Τέλος, ξαναπάμε στο www.google.gr και γράφουμε το google με αναγραμματισμό, δηλαδή: elgoog και για ακόμη μία φορά, ξαναπατάμε το I` m feeling lucky (Αισθάνομαι τυχερός)… και βλέπουμε την google να φαίνεται σαν… να `χει δει τα ραδίκια ανάποδα!

8) Πληκτρολογήστε Google Doodles. Εμφανίζει όλα τα Google Doodles, τα πειραγμένα λογότυπα που εμφανίζονται στο Google και τιμούν συνήθως διάφορες επετείους.

9) Δοκιμάστε το «funnygoogle». Γράψτε funnygoogle στη γραμμή αναζήτησης και κλικάρετε το πρώτο αποτέλεσμα η επιλέξτε I` m feeling lucky (Αισθάνομαι τυχερός). Στη συνέχεια εισάγετε το όνομά σας ή οποιαδήποτε άλλη λέξη και δείτε τη να γίνεται το λογότυπο της μηχανής.

10) Η σφαίρα του Google θα αλλάξει την εικόνα της διάσημης μηχανής αναζήτησης. Τα αποτελέσματα του search μετατρέπονται σε μια σφαίρα που γυρίζει διαρκώς… με το χρήστη να προσπαθεί μανιωδώς να πατήσει το εικονίδιο «εικόνες» ή «ειδήσεις». Δοκιμάστε το: Google Sphere και κλικάρετε το πρώτο αποτέλεσμα η επιλέξτε I` m feeling lucky (Αισθάνομαι τυχερός).

11) Παίξτε pac man στο Google!! Ο «εθισμός» για το pac man επιστρέφει, με το google να προσφέρει μια μίνι έκδοση του κλασσικού παιχνιδιού. Εκατομμύρια χρήστες του ίντερνετ έχουν ξοδέψει ώρες μπροστά στην οθόνη… μέχρι να αποφύγουν την ειδοποίηση “game over”. Πρόκειται για ένα κόλπο που δημιουργήθηκε στις 22 Μαϊου 2010 για την 30η επέτειο του παιχνιδιού. Δοκιμάστε το: Google Pacman και κλικάρετε το πρώτο αποτέλεσμα η επιλέξτε I` m feeling lucky (Αισθάνομαι τυχερός).

12) Σιγά μην έλειπε το φιδάκι! Εδώ έχουμε pac man αυτό θα έλειπε? Δοκιμάστε το: Google Snake και κλικάρετε το πρώτο αποτέλεσμα η επιλέξτε I` m feeling lucky (Αισθάνομαι τυχερός).

13) Μήπως είστε λάτρεις της μουσικής και της ηλεκτρικής κιθάρας; Το Google Guitar εμφανίζει μπροστά σας μια logo κιθάρα που θα σας δώσει την ευκαιρία να «γρατζουνίσετε» τις χορδές και να παίξετε με τις νότες. Δοκιμάστε το: Google Guitar και κλικάρετε το πρώτο αποτέλεσμα η επιλέξτε I` m feeling lucky (Αισθάνομαι τυχερός).

14) Θυμάστε την εποχή των modem? Το Google Terminal θα σας εμφανίσει ενα παράθυρι με aschii χαρακτηρες για να κάνετε την αναζήτηση σας μέσα από ένα τερματικό! Δοκιμάστε το: Google Terminal και κλικάρετε το πρώτο αποτέλεσμα η επιλέξτε I` m feeling lucky (Αισθάνομαι τυχερός).


coolweb.gr

iguru.gr

google.gr

in.gr

netnews.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου