Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Έρχεται το drone - «νυχτερίδα»

Εμπνευσμένοι από τα φτερά της νυχτερίδας, βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον δημιούργησαν μια «ζωντανή» μεμβράνη ικανή να ανταποκρίνεται στις δυνάμεις της φυσικής με αποτέλεσμα να αλλάζει μορφή χωρίς να διαθέτει επιπλέον μηχανικά μέρη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η πρωτοποριακή τους ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα γενιά από drones τα οποία θα προσαρμόζουν τα φτερά τους στις περιβαλλοντικές συνθήκες για ακόμα πιο αποδοτικές πτήσεις..



H «ζωντανή» μεμβράνη στο πλαίσιο δοκιμών σε τούνελ ανέμου (φωτό: University of Southampton)

Το drone του Batman


Η «ζωντανή» μεμβράνη λειτουργεί, κατά τους ειδικούς, όπως λειτουργεί και ένας τεχνητός μυς. Αποτελούμενο από ηλεκτροενεργό πολυμερές υλικό αλλάζει σχήμα – χαλαρώνει ή τεντώνεται - κάθε φορά που δέχεται διαφορετικό ηλεκτρικό φορτίο. Η αλλαγή ως προς το σχήμα των φτερών του, εξηγούν, σημαίνει αυτομάτως και αλλαγή ως προς την αεροδυναμική του μικρού μη επανδρωμένου ιπτάμενου οχήματος (micro air vehicles, γνωστά και ως MAVs). Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να χαρίσει στα drones του μέλλοντος ακόμα καλύτερη συμπεριφορά εν πτήσει.


Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο από τις δοκιμές των ειδικών (βίντεο: University of Southampton)

Το πρότυπο drone με τα φτερά του… Batman που κατασκεύασαν οι ειδικοί έχει μέγεθος 50 εκατοστών και διαθέτει δυο στροφεία στο μπροστινό του μέρος. Κατάφερε μάλιστα να «απογειώσει» τις επιδόσεις του στο πλαίσιο δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν σε τούνελ ανέμου, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, σε ξηρά και θάλασσα.


Για τον σχεδιασμό του drone-«νυχτερίδα», οι ειδικοί από το Σαουθάμπτον συνεργάστηκαν με ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου, ενώ για την δημιουργία του τελικού προτύπου συνέβαλαν και ειδικοί τόσο από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, όσο και από την ευρωπαϊκή βιομηχανία αεροναυπηγικής.



Καλύτερες επιδόσεις εν πτήσει

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρα Μπχάραθ Γκαναπαθισουμπραμάνι από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, το νέο είδος φτερών θα μπορούσε μελλοντικά να χαρίσει μεγαλύτερη εμβέλεια σε μικρά μη επανδρωμένη ιπτάμενα οχήματα, ούτως ώστε να διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις.

«Εμπνευσμένοι από τις νυχτερίδες, παρουσιάσαμε επιτυχώς τις νέες δυνατότητες που θα μπορούσαν να αποκτήσουν τα μικρά μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα από την ενσωμάτωση “έξυπνων” φτερών τα οποία ανταποκρίνονται στις περιβαλλοντικές συνθήκες» αναφέρει ο ειδικός. «Όπως είδαμε στο πλαίσιο των εργαστηριακών δοκιμών μας, τα “ζωντανά” φτερά βελτίωσαν σημαντικά την απόδοση του ιπτάμενου οχήματος που κατασκευάσαμε. Πρόκειται για μια μοναδική προσέγγιση ως προς τον σχεδιασμό MAVs, εμπνευσμένα από το ζωϊκό βασίλειο».


tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου