Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016

Ο "Χριστός Ξανασταυρώνεται" γίνεται ξανά ταινία

Μόλις υπογράφηκε η συμφωνία ανάμεσα στη Νίκη Σταύρου που εκπροσωπεί ως κληρονόμος τις εκδόσεις Καζαντζάκη, της Περιφέρειας Κρήτης και του σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη για τα γυρίσματα μιας νέας ταινίας εμπνευσμένης από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται»..
Οι πληροφορίες μιλούν για μια σύγχρονη εκδοχή της ιστορίας του σπουδαίου Έλληνα συγγραφέα με αναφορές στην ηγεμονοκρατία και το προσφυγικό. Ένα μέρος της ταινίας θα χρηματοδοτήσει η περιφέρεια Κρήτης, όπως δήλωσε στη συνάντηση ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.


Ο σκηνοθέτης της ταινίας Θοδωρής Παπαδουλάκης δήλωσε ότι "δεν υπάρχει δημιουργός στην Ελλάδα που δε θα σκεφτόταν να κάνει ένα έργο του Καζαντζάκη".
Ο Θοδωρής Παπαδουλάκης γεννήθηκε το 1974 στη Νότιο Αφρική και σπούδασε σκηνοθεσία και παραγωγή ραδιοφώνου και τηλεόρασης στην Αγγλία.

Έχει σκηνοθετήσει μεταξύ άλλων τις μικρού μήκους ταινίες «Largo» (2001), «Πιλάλα» (2004) ,«Σάμουρε» (2005) και «Οι επισκέπτες» (2015) και έχει αποσπάσει πολλά βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ. Έχει σκηνοθετήσει επίσης τις τηλεοπτικές σειρές «Μπαμπά μην τρέχεις» (2007) και «Το Νησί» (2010).


Στο αριστουργηματικό μυθιστόρημα "Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται" βασίστηκε η κλασσική ταινία τού Ζιλ Ντασέν "Celui qui doit mourir" ("Εκείνος που Πρέπει να Πεθάνει", γνωστή και με τον αγγλικό τίτλο "He who must die"), που προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Κανών τον Απρίλιο του 1957. Επίσης, η επιτυχημένη όπερα "The Greek Passion" ("Το Ελληνικό Πάθος"), του Τσέχου Μποχουσλάβ Μαρτινού.


Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται έγινε  τηλεοπτική δραματική σειρά που προβλήθηκε από την ΕΡΤ την περίοδο 1975-1976 σε πενήντα επεισόδια, σημειώνοντας υψηλή τηλεθέαση για τα δεδομένα εκείνης της εποχής.

Στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, στη Λυκόβρυση, ένα χωριό τής Ανατολίας, ένα παμπάλαιο έθιμο απαιτεί από τους κατοίκους να αναβιώσουν το Πάθος τού Χριστού κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η άφιξη μιας ομάδας Ελλήνων, κυνηγημένων από τους Τούρκους, μοιράζει τη Λυκόβρυση στα δύο: ενώ ο ιερέας και οι προύχοντες αποδιώχνουν τους απόκληρους, εκείνοι που υποδύονται τους Αποστόλους και τον Χριστό προσπαθούν να τους βοηθήσουν.

Μια άγρια πάλη αρχίζει να εξελίσσεται ανάμεσα στους πρόσφυγες, που έχουν εξαγριωθεί από την μακρά λιμοκτονία, και τους κατοίκους τού χωριού. Μια ιστορία με πολύ σύγχρονους απόηχους. Αυτό το επικό μυθιστόρημα του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη (1883-1957) επανατοποθετεί την ουσία τού ευαγγελικού μηνύματος στην καρδιά τής εποχής μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου