Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Οταν συμβιώνεις με κάποιον το σώμα σου αρχίζει να μοιάζει με το δικό του. Ερευνα

Τελικά, ίσως με τον σύντοφό σας να μοιράζεστε περισσότερα πράγματα από την οδοντόβουρτσα. Το να συγκατοικείς με κάποιον άλλο, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στους οργανισμούς και των δύο και τα σώματά σας να αρχίσουν να μοιάζουν, όπως διαπίστωσε μία νέα μελέτη..






Αυτό που συμβαίνει συγκεκριμένα, είναι ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα φαίνεται να γίνεται ολοένα και πιο συμβατό, ίσως επειδή μοιράζεστε το ίδιο φαγητό, τις συνήθειες σωματικής άσκησης, του ύπνου, το μπάνιο και -αν η σχέση σας είναι πολύ στενή- ακόμη και το σάλιο.

Βέλγοι ερευνητές μελέτησαν το ανοσοποιητικο σύστημα 670 ανθρώπων μέσα σε διάρκεια τριών ετών. Διαπίστωσαν ότι τα παντρεμένα ζευγάρια με παιδιά παρουσίασαν 50% λιγότερες διαφορές στο ανοσοποιητικό τους σύστημα, σε σύγκριση με τυχαία ζευγάρια με παρόμοια δημογραφικά στοιχεία. Τα ζευγάρια που συζούν αλλά είναι ανύπαντρα, δεν είχαν συμπεριληφθεί στη μελέτη, αλλά η επιτημονική ομάδα πιστεύει ότι τα αποτελέσματα θα είναι παρόμοια.

Στους ενήλικες, περίπου το 25% του ανοσοποιητικού τους συστήματος καθορίζεται από τα γονίδια, ενώ το υπόλοιπο σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ο σκοπός της μελέτης ήταν να γίνει περισσότερο κατανοητό το πως αυτοί οι παράγοντες εμπλέκονται στη διαμόρφωση ενός οργανισμού, κάτι που στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε πολύτιμα επιστημονικά συμπεράσματα για τη θεραπεία ασθενειών, όπως ο διαβήτης και η άνοια.


Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι μέσα σε μια σχέση τείνουν να αναπτύσσουν παρόμοιες συνήθειες, κάτι το οποίο ονομάζεται “συζυγική συμβατότητα” - ένα βαρύς πότης για παράδειγμα, είναι πιθανό να περιορίσει το αλκοόλ όταν συμβιώνει με έναν άνθρωπο που δεν πίνει καθόλου οινοπμευματώδη ποτά. Ο επιστήμονας Adrian Liston από το University of Leuven και οι συνεργάτες του, απέδειξαν ότι οι κοινές συνήθειες του τρόπου ζωής, σε συνδυασμό με τις κοινές συνθήκες διαβίωσης (τα επίπεδα της ρύπανσης και τα βακτήρια, για παράδειγμα) έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αναδιαμόρφγση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Η ομάδα διαπίστωσε, επίσης, ότι τα παιδιά είναι ένας επιπλέον σημαντικός παράγοντας. «Δεν είναι και πολύ όμορφο να το φαντάζεται κανείς, αλλά ο ευκολότερος τρόπος με τον οποίο μεταδίδονται τα βακτήρια του εντέρου είναι διαμέσω της στοματοεντερικής οδού - κι οι γονείς σήμερα, αλλάζουν και οι δύο την πάνα του μωρού," λέει ο επικεφαλής της έρευνας Adrian Liston, στο New Scientist.


"Αυτό είναι κάτι το οποίο οι υποψήφιοι γονείς πρέπει να γνωρίζουν", πρόσθεσε “Ο μειωμένος ύπνος, το άγχος, οι χρόνιες λοιμώξεις κι όλες οι άλλες προκλήσεις και οι δυσκολίες που συναντούν οι γονείς κατά την ανατροφή των παιδιών τους, έχει περισσότερες επίπτωσεις στον οργανισμό τους, από το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών. Νομίζω ότι οι γονείς ενός νηπίου ή παιδιού σχολικής ηλικίας μπορεί να είναι ενήμεροι για την επίδραση που μπορεί να έχει ένα παιδί στο ανοσοποιητικό τους σύστημα! "


Η μελέτη διαπίστωσε ότι το να συγκατοικείς και να έχεις παιδιά, έχει σημαντικότερη επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, από αυτή που έχουν οι λοιμώξεις, όπως η γρίπη ή η γαστρεντερίτιδα, μετά από τις οποίες το εσωτερικό του οργανισμού μας, έχει την τάση να επιστρέφει στην αρχική του μορφή.

Το φύλο δεν φαίνεται να έχουν μεγάλη επιρροή στο ανοσοποιητικό σύστημα, αντίθετα με την ηλικία, κι αυτό εν μέρει εξηγεί γιατί οι ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις και ανταποκρίνονται λιγότερο στους εμβολιασμούς.

Το μελέτη της επιστημονικής ομάδας έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Nature Immunology.


yolife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου