Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Έρχεται η τεχνολογία Li-Fi

Το Li-Fi είναι η νέα μορφή ασύρματης δικτύωσης που υπόσχεται σημαντικά βελτιωμένες ταχύτητες σε σχέση με το Wi-Fi..

Υπολογίζεται ότι το Li-Fi, μία τοπική μορφή ασύρματης συνδεσιμότητας, μπορεί να φτάσει ταχύτητες έως και 100 φορές μεγαλύτερες από το Wi-Fi, ενώ εκτιμάται ότι θα είναι και πιο ασφαλές από το Wi-Fi. H μεγάλη διαφορά είναι ότι αντί για τα ραδιοκύματα του Wi-Fi, το Li-Fi θα χρησιμοποιεί το φως για τη μετάδοση των δεδομένων, ενώ δεν θα αργήσει να κάνει την επίσημη εμφάνισή του ως μέθοδος δικτύωσης για το ευρύ κοινό.



Τα στοιχεία του Li-Fi είναι υποσχόμενα, καθώς εκτιμάται ότι θα μπορεί να γίνει μετάδοση 224 gigabits το δευτερόλεπτο. Πάντως, δεν αναμένεται να εξαφανιστεί το Wi-Fi, καθώς οι δύο λύσεις μάλλον θα είναι παράλληλα διαθέσιμες, τόσο λόγω κόστους, όσο και λόγω παράλληλων συμφερόντων. 

Το Li-Fi αναμένεται να βρει πρώτα εφαρμογή σε κοινόχρηστους χώρους, όπως είναι τα γραφεία ή τα αεροδρόμια, όπου η παράλληλη χρήση του Internet είναι το ζητούμενο και μάλιστα σε υψηλές ταχύτητες.

Η ιστορία πίσω από το Li-Fi

Μία ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Fudan στη Σαγκάη, έκαναν μία φανταστική ιδέα, πραγματικότητα: ένα λαμπτήρα που παράγει το δικό του σήμα Wi-Fi. Η τεχνολογία ονομάζεται Li-Fi και μετά από δοκιμές των επιστημόνων αποδείχθηκε το σήμα του αποτελεσματικό σήμα του και πολύ πιο ισχυρό.


Η τεχνολογία δεν βασίζεται στα ραδιοκύματα του Wi-Fi, αλλά στις συχνότητες του φωτός. Ο λαμπτήρας που δημιουργήθηκε διαθέτει ένα microchip που παράγει το σήμα και οι ταχύτητες φτάνουν μέχρι και τα 150 Mps. Ο εμπνευστής της τεχνολογίας Li-Fi (Light Fidelity) είναι ο Harald Haas, καθηγητής μηχανικής στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου που, ήδη από το 2011, μίλησε για την δυνατότητα προγραμματισμού των LED, εφόσον είναι υπερπυκνωτές με απεριόριστη χωρητικότητα για δεδομένα. H δυνατότητα αυτή των LED, μελετάται από πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα για διάφορες εφαρμογές, όπως η μετάδοση φωνητικών σημάτων κάτω από το νερό.



Η καθηγητρια πληροφορικής Chi Nan από το πανεπιστήμιο του Fudan, εξηγεί: «Σήμερα, ο εξοπλισμός για την ασύρματη μετάδοση σήματος είναι ακριβός και με χαμηλή αποδοτικότητα. Όπως και στην κινητή τηλεφωνία, έχουν εκγατασταθεί εκατομμύρια σταθμοί ανά τον κόσμο για να ενισχύσουν το σήμα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος από την ενέργειά τους, καταναλώνεται στα συστήματα ψύξης τους» και σημειώνει πως η ενέργεια που ουσιαστικά καταναλώνεται για την μετάδοση του σήματος είναι μόλις 5%.



Έτσι, μία λάμπα με microchip που θα εκμεταλλεύεται τις συχνότητες του φωτός, δεν χρειάζεται ψύξη και η ταχύτητα μετάδοσης των δεδομένων είναι εκπληκτικά γρήγορη. Το όλο σύστημα υπόσχονται να είναι φτηνότερο από τις μέχρι τώρα γνωστές τεχνολογίες, όταν φυσικά γίνουν και οι λαμπτήρες LED φθηνότεροι που αυτοί τη στιγμή κοστίζουν.

Τα καλά και τα κακά νέα

Στα καλά νέα, το Li-Fi δεν διαπερνά τους τοίχους. Στα κακά νέα, το Wi-Fi δεν σκοπεύει να καταργηθεί σύντομα, μάλιστα η Wi-Fi Alliance ανεβάζει γκάζια, μαζί με αυτά και την ηλεκτρομαγνητική μόλυνση.

Στα άλλα κακά νέα, είναι ότι όλοι αυτοί οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, μη δε των LED εξαιρουμένων, μόνο αθώοι δεν είναι:



Τεχνολογία LED και υγεία

LED-Light-emitting diode – Δίοδος εκπομπής φωτός

Η δίοδος εκπομπής φωτός (LED) είναι μια διπλή πηγή φωτός  μολύβδου  με ημιαγωγούς. Είναι μια δίοδος με διασταύρωση, η οποία εκπέμπει φως όταν ενεργοποιείται. Απελευθερώνει ενέργεια με τη μορφή φωτονίων. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται ηλεκτροφωταύγεια, και το χρώμα του φωτός (που αντιστοιχεί στην ενέργεια του φωτονίου) καθορίζεται από το ενεργειακό χάσμα ζώνης του ημιαγωγού.

Οι πρώτες λυχνίες LED εξέπεμπαν χαμηλής έντασης υπέρυθρο φως. Τα υπέρυθρα LED εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται συχνά ως στοιχεία μετάδοσης σε κυκλώματα τηλεχειρισμού, όπως εκείνα στα τηλεχειριστήρια για μια ευρεία ποικιλία ηλεκτρονικών εφαρμογών.

Τα σύχρονα LEDs είναι διαθέσιμα σε όλες τις ορατά, υπεριώδη, και υπέρυθρα μήκη κύματος, κι έχουν πολύ υψηλή φωτεινότητα.

Ο φωτισμός LED έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με λαμπτήρες πυρακτώσεως, όπως χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής,  είναι μικρότερου μεγέθους, και μπορεί να γίνει ταχύτερη εναλλαγή φωτός.

Σήμερα έχει διάφορες εφαρμογές, όπως ο φωτισμός των αερομεταφορών, σε προβολείς αυτοκινήτων, σε διαφημιστικές ταμπέλες, σε γενικό φωτισμό, σε σήματα κυκλοφορίας, σε υπολογιστές, σε κινητά, σε τηλεοράσεις και σε κάμερες που αναβοσβήνουν. Ωστόσο, τα LED αν και είναι αρκετά ισχυρά για το φωτισμό του δωματίου εξακολουθούν να είναι σχετικά ακριβά.

Οι δίοδοι εκπομπής φωτός λειτουργούν εντελώς διαφορετικά από τους άλλους λαμπτήρες αφού αποτελούν μια ηλεκτρομαγνητική πηγή φωτισμού – στην ουσία πρόκειται για ημιαγωγούς οι οποίοι εκπέμπουν φωτεινή ακτινοβολία όταν δέχονται ηλεκτρική τάση. 

Αν και έχουν μεγαλύτερο κόστος, η μεγάλη απόδοση και ο χρόνος ζωής το αντισταθμίζουν και με το παραπάνω, ενώ παράλληλα δεν περιέχουν τοξικά συστατικά. Γι’ αυτό και έχουν ανακηρυχθεί ομόφωνα η πιο φιλική πηγή φωτισμού για το περιβάλλον. ‘Ολα τα παραπάνω πλεονεκτήματα, σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος και την ευελιξία τους, έχουν εκτινάξει στα ύψη τη χρήση των LED όχι μόνο στις οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών αλλά και στον φωτισμό των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων.

''Ενώ οι λάμπες LEDs έχουν πλεονέκτημα έναντι των λαμπτήρων φθορισμού και δεν περιέχουν υδράργυρο, μπορεί να περιέχουν άλλα επικίνδυνα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος και το αρσενικό, ο χαλκός, το νικέλιο, ο άργυρος''


Ασφάλεια για την υγεία της τεχνολογίας LED

Η συντριπτική πλειοψηφία των συσκευών που περιέχουν  LED είναι “ασφαλείς κάτω από όλες τις συνθήκες κανονικής χρήσης”, και έτσι ταξινομούνται ως “προϊόντα Τάξης 1”. Επί του παρόντος, μόνο λίγες πηγές LED- φωτεινές λυχνίες LED που έχουν μία αυστηρά επικεντρωμένη γωνία θέασης  8 ° ή λιγότερο θα μπορούσαν, θεωρητικά, να προκαλέσουν προσωρινή τύφλωση, και έτσι ταξινομούνται ως “προϊόντα Τάξης 2”.

Ενώ οι λάμπες LEDs έχουν πλεονέκτημα έναντι των λαμπτήρων φθορισμού και δεν περιέχουν υδράργυρο, μπορεί να περιέχουν άλλα επικίνδυνα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος και το αρσενικό, ο χαλκός, το νικέλιο, ο άργυρος.

Δεν βλέπω να γλιτώνουμε από τον εφιάλτη της τεχνολογίας, παρά μόνο αν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι στάση και τρόπο ζωής και να μην πέφτουμε θύματα των πλασματικών αναγκών που μας πλασάρουν ότι καλύπτουν.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου